Funderingar, iakttagelser och tankar. Om livet, barnen, kärleken, och en del väsentliga oväsentligheter. Just så.

tisdag, mars 13, 2007

Upp till kamp mot köttbullarna!

Nej, jag har egentligen inget emot köttbullar. De får bara stå som symbol för fantasilösheten som belägrat vårt kök. Våra middagar består av små variationer kring basen av ett tiotal rätter. That's it. Vi bläddrar i kokböcker, vi tänker och vi försöker komma på nytt. Men varje vecka handlar vi ingredienser till samma rätter. Om och om och om och om och om igen. Groundhog Day, typ.

Därför utmanar jag nu... nej jag bönar och ber varenda kotte som läser denna blogg: Vänligen rädda oss ur detta träsk! Besvara följande:
* Vad står på middagsbordet hos er denna vecka? Dag för dag, gärna med recept*.
* Har ni bra tips på receptsajter?

Svara i form av kommentar eller på egen blogg (but then let me know, pliiiiiiiiiiiis). & sprid gärna uppropet!
Förtydligande: ingen prestationsångest behöver inträda. Jag letar inte efter avsmakningsmenyer om 237 rätter, utan simpel vardagsmat.


*som exempel på vårt nuläge, senaste veckan har vi ätit: köttfärssås, ugnspannkaka, chili con carne, wok m lövbiff, korv stroganoff och blodpudding. Inget fel på någon av rätterna, men med tanke på att någon/några av dem besöker vårt kök en gång i veckan så börjar behovet av variation kännas akut!

11 kommentarer:

Camillas lockar sa...

Alltså, allvarligt, jag har OCKSÅ middagstorka. Det är torrt som fnöske på den fronten. Pasta med tusen variationer som går under 10 minuter att laga efterfråges, tack!

Unknown sa...

Så du behöver mig? Jamen, då kommer jag på studs ;-)

Jag kollar ofta på Arla.se för inspiration till vår veckomatsedel. Denna vecka är det iofs en lågbudgetvariant eftersom vi är grymt fattiga... men detta är vad vi äter:
Sön: pyttipanna med rödbetor och stket ägg.
Mån: Makaronilåda med broccoli
Tis: potatis och purjolökssoppa med hembakt bröd (seriöst- jag vet!)
Ons: hemmagjorda köttbullar och stuvade makaroner.
Tors: Pasta med tonfisksås
Fredag: hemmagjorda hamburgare med bröd och hemmagjorda pommes.

Är det något du vill ha recept på är det bara att du skickar ett mail till: linda@oliviaalm.com så svarar jag på direkten!

Översättarhelena sa...

Vilken bra fråga! Detta eviga middagsproblem lider nog de flesta av, så om vi kan hjälpa varandra så blir alla lite gladare. Jag ska försöka skrapa ihop lite matsedelsförslag jag också, fast det blir nog inte tillnärmelsevis lika ambitiöst som Lillasysterysters!

Anonym sa...

Snabba favoritrecept:
LINGONPANNA - 500 g strimlat nötkött (lövb,rostbiff etc)brynes och tas upp, vispa ur med mjöl, vatten o matlagn.grädde. I med soya, lite salt, peppar, 1 köttbuljtärn och ca 1/2 dl lingonsylt - puttra ihop och lägg i kött(visst kött kan ju behöva puttra med) Jag lägger även i styckfrysta lingon på slutet och en del hackad gräslök. Serveras med vad som helst......

Fisk i ostsås - 500/600 g färsk eller tinad torsk/sej
(sist hade jag pangius som var superbra), 1 pkt Matlagngrädde 1 dryg dl riven ost, citronsaft fr halv citron, salt o peppar, lite potatismjöl.
Smörj form - lägg i fisk - blanda andra ingred (smaka av) och häll över - in i ugn 225 gr 20-30 min ungefär (fisktjocklek får avgöra)- Klart
Om såsen känns tunn vispar jag försiktigt i lite majsena/potatismjöl som jag blandat ut i lite kallt vatten.
Ni får ursäkta mina lite diffusa måttangivelser men jag lagar oftast mat på frihand.....
Dessa rätter fungerar fint på familjen (man o 2 pojkar)
Slutligen rekommenderas Knorrs Lasagnettemix som ett enkelt vardagsrecept - fast jag utökar köttmängd och bryter i ytterligare 3 lasagneplattor.
Hälsn
Lena i Lund

Anonym sa...

Halloj, snubblade in här....

Tips på middagsmat hemma hos oss:
Renskavsgryta - viltmästarskav/renskav/älgskav finns pkt frysdisken, stek med champinjoner, lök o gul paprika, späd med lite cr fraiche alt kelda och ca en matsked dijonsenap, ätes gärna med ris el pressad potatis o sallad.

Laxfilé i ugn med currybulgur - låter avancerat kanske men är superlätt o supergott! Lägg en fryst el tinad laxfilé i en ugnsform, stänk ev på citron o kryddor klar på 20min ugn,
Koka bulgur enl pkt (tar ca 8 min) bryn lite blomkålsbuketter (jag tar fryst), hackat äpple, + ev lite lök i en kastrull i olja, krydda m spiskummin o lit curry, blanda med färdigt bulgur ev russin i, det har vi men alla kanske inte gillar russin.

-Kycklingfilé och rostade rotgrönsaker som aubergine, paprika, morot, lök osv i ugn ca 10 min, lägg de i en plastpåse häll på olivolja o kryddor efter tycke....mummma

Jag kan fylla på sen om du är intresserad...svårt o veta vad ni gillar....
Lycka till

Pia sa...

Jag kan inte bidra med en veckomatsedel för så strukturerade är vi verkligen inte i vår familj (hm). Det är mer titta in i kylskåpet och se vad som finns som gäller (men vi försöker vara någorlunda på att se till att det finns något där och inte ekar tomt, då blir det panik). Men två på en höftrecept finns i alla fall hos mig!

Tre Gringos sa...

Lider av samma problem. Keldas fisksoppa är bra när det är bråttom. Man blandar bara i fisk och grönsaker eller vad man nu känner för. Är det riktigt illa bråttom kan man riva morötter grovt och lägga i. Tar 5 min. är både gott och hyfsat nyttigt

Anna-Bell sa...

Här kommer recept på en supergod och enkel soppa:

Nikkaluoktasoppa:

Strimla en purjo och ca 4 dl vilkål. Stek 200 gram köttfärs i en gryta. Salta och peppra. Lägg i 1-2 msk senap, 1 msk tomatpure oh ett lagerblad. Slå på vatten, kanske någon liter eller mer.(Så att det blir lagom för att bli en soppa). Lägg i 2 buljongtärningar. Koka sedan i 5 min. Lägg sedan i purjon och vitkålen. Krydda med soja, salt och pepper. Koka 10 minuter till. Servera med något gott bröd.

Smaklig måltid!

Anna-Bell sa...

Och vill du ha efterrätt så bara måste du testa denna cheesecake! Den är jättegod och väldigt enkel att göra. ;)

Fryst cheescake:

Man tar fram tre skålar.

Skål ett: 3 dl grädde. Vispas hårt.

Skål två: 1 ask philadelphia och 3 äggulor mosas ihop.

Skål tre: 3 äggvitor vispas hårt och 3 dl socker rörs i när vitorna är hårda.

- Häll skål två+tre i skål ett och blanda försiktigt.

- Smula digestivekex eller pepparkakor i botten på en form.

- Häll ut smeten över kakorna och frys i ett par timmar.

Låt cheesecaken tina lite innan servering.

Kapybaran sa...

Underbara människor! Tusen tusen tack för tips!
*Camilla: Pasta Carbonara är en favvo i vårt kök! Med variationer: ärtor, champinjoner, grädde... lägg till/dra ifrån.
*Lillasysteryster: du är en sann scout! alltid redo. mail kommer.
*Översättarhelena: skönt att höra att vi inte är ensamma i träsket
*Lena och Tess: varmt välkomna hit och tack för mumsiga tips! Vi är typ allätare, så allt är välkommet :-)
*Pia: har varit inne och kikat, verkar mumsigt, tack!
*Loj och Anna-Bell: soppa är ju guld! Tackar å det varmaste. Och en efterrätt slinker ju gärna ner!

Babushka sa...

Ajajajaj, er veckomatsedel ver oroväckande lik vår =/

Vi är verkligen fast i matträsket. Grejen är att vi inte ORKAR laga något avancerat efter jobbet. Alla är trötta och less och vill bara ha mat-