Funderingar, iakttagelser och tankar. Om livet, barnen, kärleken, och en del väsentliga oväsentligheter. Just så.

torsdag, december 13, 2007

Lögnerska

Jag, som är fostrad att aldrig ljuga, har genom andras brist på fostran tvingats bli en lögnare.

Eller är det jag som har en konstig syn på fostran? Kanske är det istället oerhört väluppfostrat och engagerat att fråga "Var och hur blev du gravid?" Vilket är precis vad jag tycker att man frågar när reaktionen på mina tvillingar är "blev det naturligt, eller är det provrörsbefruktning?"*.
För mig är det en ytterst privat fråga, var och hur ens barn blev till.

Om det är en nära vän, som vet att vi längtat länge, som frågar kan jag tycka att det är berättigat. Kanske.
Men att vilt främmande människor tycker att det är en OK fråga att ställa? Aldrig.

Inte springer man runt och frågar "I vilket rum / i vilken ställning hade ni sex när du blev med barn"? Eller?

Så därför ljuger jag. Eller svarar iaf undvikande. Önskar jag hade mod att svara "Åh, det var på det mest naturliga sätt. Bakifrån, på köksgolvet" bara för att peka på det orimliga i frågan, men där går nå'n form av anständighetsgräns.

* har en gång fått frågan formulerad så som: "Är de naturliga eller konstgjorda?"

PS Att vara öppen och stötta andra i barnlöshetsträsket, är en helt annan fråga. Som kan diskuteras en annan gång. Nu handlar det om vilken information man har rätt att kräva av andra...

8 kommentarer:

Anna-Bell sa...

Åh snälla kan du inte säga att det är bakifrån nästa gång du får frågan? Det skulle vara klockrent! Men vad folk är knäppa som frågar!Man slutar aldrig att förundras. Och att fråga om det blev naturligt..."Nej onaturligt", eller vad?! Jag har bara fått frågan om hur lång tid det tog att bli gravid. Om jag ljög? Yes.

Anna sa...

Jag begriper mig inte på folk som inte förstår att man inte frågar om allt. Att det inte är rätt att tvinga någon att ljuga alternativt vara otrevligt avvisande bara för att man inte vill redovisa allt i sitt privatliv.

Ribbolita sa...

Verkligen sjukt ouppfostrat/obetänksamt och dessutom oempatiskt och korkat!

Har redan fått den frågan trots att det bara är två veckor sedan vi började berätta. Av en gammal kollega som iof är väldigt rar, men som jag inte har träffat på något år. Som tur var hade jag läst din blogg och var förberedd på att ljuga. Ändå sjukt jobbigt att behöva göra det! Var på dåligt humör resten av dagen och slipade på giftiga formuleringar att golva frågeställaren med nästa gång. Bakifrån i köket var ett bra tips -ska se om jag är modig nästa gång... ; )

Vi har även känt att vi varit tvugna att preppa de som vet vad de ska svara om de får frågor - helt sjukt. Trots det var mamma helt oförberedd och stammande fram något förvirrat när min kusin frågade denna fråga på en släkttillställning straxt efter att vi berättat. Varför tror man att detta är något som det är ok att fråga om? Har man ens reflekterat över vilken eventuell sorg som ligger i botten om svaret är ivf?? Folk är så jävla korkade ibland!

Jonna sa...

Folk är knäppa i allmänhet, tyvärr. Vi har nog haft tur, kommer inte direkt ihåg att vi någonsin har fått frågan om hur de är gjorda.

När vi skulle bli utskrivna från BB med våra tvillingar så ställde läkaren som skrev ut oss frågan om barnen var hemmagjorda. Tyckte det lät rätt mysigt med Hemmagjorda. Hon var faktiskt den första på 5 dgr som ställde frågan.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Skitkonstig fråga. Var tog intergriteten vägen?

Ibland får jag bita mig i tungan för att inte fråga. När någon som är lite äldre fått tvillingar. Jag vill fråga för att jag är en medsyster och jag gillar att inte vara ensam... Men att fråga skulle jag aldrig göra. Istället kan jag berätta hur mitt barn kom till och ibland få ett förtroende tillbaka. Får jag inte det så kan jag inte göra mer. Ingen behöver berätta hur deras barn kom till.

Världen är liten… sa...

Folk har inget vett, men jag haller med ovriga kommentarer: Kan du inte dra till med "bakifran pa koksgolvet" nasta gang nagon fragar? Lika illa ar det ju nar folk fragar adoptivforaldrar hur mycket deras barn kostade?! Framfor barnen, yikes!!

lillasysteryster sa...

Haha! "de är gjorda på köksgolvet" tycker jag är ett alldeles underbart svar på en korkad fråga!! Kör på den du! :-D

Solkatten sa...

Jamen faktiskt. Hur plump får man bli? Krasst sett är det ingen skillnad på den frågan och frågan om ställningar. Dumma människa/-or. Har liksom anna-bell fått frågan om hur lång tid det tagit oss att bli gravida och jag tycker att tom DET är att gå över gränsen.