Funderingar, iakttagelser och tankar. Om livet, barnen, kärleken, och en del väsentliga oväsentligheter. Just så.

tisdag, april 29, 2008

Blir så nyfiken...

Före mig i kön på Willy's stod en dam med åtta paket marsánsås. Storpack, 25 portioner i varje paket. Inget annat i korgen.
Efter mig stod en dam med en tämligen vanlig röra i vagnen. Väl framme i kassan sträckte hon sig mot stället med Lypsyl. Fem dubbelpack åkte ner i vagnen.

Seriöst.
Vad ska man med 200 portioner marsánsås tll?
Eller för den delen, 10 Lypsyl?

Vill jag egentligen veta?

måndag, april 28, 2008

Dagens Storsöta

Bakgrund: Maken stör sig oerhört på att vänsterhänta jag a) brer med fel sida av smörkniven och b) emellanåt lämnar lite smör på (fel sida av) smörkniven.
Vid frukostbordet utspelade sig följande dialog...

Maken (lätt irriterad över smörknivsbesudling): Men ååååh
Storsötan: Vad är det?
M: Inget. Jag får lära mig leva med det.
S: Med vaddå? Kärleken eller?

Inte ens morgontrötta föräldrar kan fortsätta surmuttergrumsa efter den kommentaren!

söndag, april 27, 2008

Sjung om studentens lycklga da'r...

Vi har blockat tämligen friskt senaste veckorna; hyllor, avlastningsbord, tavlor och bebisprylar -allt har lagts ut och mycket har sålts.
Vilket resulterat i en duktig sedelbunt. Som fick bo i räkningslådan. Tills maken för två veckor sedan tyckte att det kändes osäkert och flyttade den.

Vart? Ingen aning.
Senaste veckan, sedan vi kom på att maken flyttat bunten, har vi letat som besatta. Inte nog med att vi letat på logiska ställen, nej, vi har dammsugarsökt i köksskåp, bakom böckerna i bokhyllan, bland storsötans prylar... Men inga pengar.

Vilket hade känts surt vilken månad som helst, men just den här så svider det satan eftersom vi lever på makens fk-pengar. Min frånvaro dras nämligen i efterhand, så jag fick 0,08 kr i lön i fredags*.

Men.
Idag fick maken plötsligt maken en uppenbarelse värdig Professor Balthazar, rusade ut i biblioteket, lyfte på våra studentmössor -och kom ut med sedelbunten!

Hurra! Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen! Barnen slipper svälta!


*är detta månne ett senkommet straff för att jag hade mage att skriva det här?

onsdag, april 23, 2008

Avd Underliga komplimanger

"Du har väldigt snygga lymfkörtlar" säger ultraljudsläkaren till mig där jag ligger på britsen*

För ett par år sedan fick jag höra att jag har väldigt fina örongångar och vackra trumhinnor av min öronläkare.

Jag, eller iaf delar av min kropp, är tydligen mycket tilltalande för läkare. Kan vara bra att veta om jag behöver boostning av självförtroendet någon gång.

* jag deltar i en studie kring bröstcancer och gör därför ultraljudsundersökningar av brösten samt mammografi varje år.

tisdag, april 22, 2008

Varför ska man ha tvillingar?

För att ibland så sitter de i varsin barnstol, drar i varandras haklappar, matar varandra med ris och skrattar så det kluckar i hela ungarna.
Och ibland så krypjagar de varandra runt matsalsbordet och skrattskriker så det ekar i huset.
Och ytterligare ibland har du en som biter dig i vänster axel och en som tuggar på den högra.

Därför ska man ha tvillingar.

måndag, april 14, 2008

Tänd ett ljus

"Måndagen den 14 april kl 21 tänder vi ett ljus i våra fönster för Engla och hennes familj, skicka det här vidare så att många fönster får lysa för Engla"

Har en stor tung klump i bröstet vid tanken på Engla, hur fan kan det få ske? När man gör allting rätt: vet var barnet befinner sig, har telefonkontakt och vet att hon strax bör vara hemma... och ändå kan det gå så överjävla fel. Vad är konsekvensen? Att man aldrig, aldrig kan släppa dem utom synhåll?
Jag vill inte att världen där mina flickor växer upp ska vara så'n.

Jag tänder ett ljus ikväll, för Engla och för alla andra familjer som saknar ett barn.

måndag, april 07, 2008

Närvaro

Hos Åsa fann jag häromdagen de kloka orden "Livet mäts inte i sekunder utan i ögonblick som tar andan ur en" åtföljda av frågan "Vilka ögonblick tar andan ur er?"

Min första tanke var: barnen. De skapar "tappa andan-ögonblick" gång på gång. När de skrattar, när de sover, när de leker med varandra -bara att de finns får mitt hjärta att slå tacksamma extraslag och svälla så i bröstet att luften inte får plats.

Men min andra tanke var: utöver barnen då? Vilka ögonblick tar andan ur mig?
Och vidare: vilka ögonblick tillåter jag mig att vara så närvarande i att de får möjlighet att ta andan ur mig?
I allt fnattande och hattande, och för all del, skrattande, är det lätt att tappa närvaron. Och utan närvaro kommer jag inte ha vett att låta ögonblicken ta andan ur mig.
Jag har så lätt att i tanken vara någon annanstans; tänka tre steg längre fram, kombinera flera aktiviteter samtidigt och vara planerande och effektiv i största allmänhet. Jag ska bli bättre på att tagga ner det där. Jag ska stanna upp. Känna in. Vara.
Låta ögonblicken skölja över mig och ta andan ur mig.

Det blir bra.

torsdag, april 03, 2008

Idag stör jag mig på, del 237

*att kvällstidningarna alltid ska basunera ut "så dog XX" alt "XXs sista timmar" när någon kändis avlidit. Varför skulle det vara intressant? Glömmer man inte (som vanligt) att det faktiskt är en människa som är död? En människa som sörjs? Respekt, anyone?

*att storleken på storlekar skiljer sig mellan olika plagg. OK om det fanns någon logik, någon konsekvens, som att Top Shops 38:or alltid var mindre än Zaras, men när 38:or inom samma märke skiljer sig i storlek, då har det gått för långt! Hallå, StorleksOmbudsmannen?

*folk som inte har med sig jämna pengar när de kommer hem till mig för att köpa en blockad möbel. Komma 45 min för sent, vifta med en femhundring och förvänta sig växel (priset satt till 250). Stanna på macken och knäcka sedeln? Idé?

*att jag är en så'n jädra velpotta map amningen. Hur svårt ska det vara att fatta ett aktivt beslut? Sluta eller fortsätta. Inte svårare än så.

*att jag inte har godis hemma.

onsdag, april 02, 2008

Lycklig dag

Idag har jag energi till max. Jag önskar jag kunde buteljera och dela ut till andra som behöver.

Energikälla 1: Underbar shoppingdag på sta'n. Fick tag på allt och lite till. Jobbkläder, klänning till vännens storkalas och en update till sminklådan. Jo, man kan shoppa sig lycklig.
Energikälla 2: Lunchdate med godingvän. Jo, man kan äta sig lycklig.
Energikälla 2: Upptäckte att 7-elva har Ben&Jerry's som skopglas. Heaven. Jo, man kan glassa sig lycklig.
Energikälla 4: Kom hem med ömma fötter och fulla kassar och möttes av en Puff som kom krypande från köket, en Storsöta som kom galopperande från vardagsrummet och en Piff som kom krypande från badrummet*. På mindre än en sekund satt jag på golvet, omringad av skrattande ungar.
Man kan, utan några som helst ansträngningar, gosa sig lycklig.

*nej, jag vill inte veta vad hon gjorde därinne.

tisdag, april 01, 2008

Ska vi byta grejor med varann?

Känns det som om hela vårt hus, komplett med inventarier, sjunger för full hals.
TV-rummet blev prinsessrum åt Storsötan, TV:n kom ut i vardagsrummet, matsalsbordet flyttade från vardagsrummet in i biblioteket när leksakerna försvann därifrån. Allt detta sedan vi kom hem från resan.
Idag har nästan varenda taklampa bytt plats.
Härnäst blir Storsötans gamla rum föräldrasovrum, förrådet en walk-in closet och föräldraochbebissovrummet renodlat Piff&Puff-rum.

Jodå, på stranden i Thailand lovade vi varandra dyrt och heligt att försöka behålla semestertempot. Hmm...

Nu slutbloggat, för nu ska de saker som inte funnit en ny plats
blockas.