Funderingar, iakttagelser och tankar. Om livet, barnen, kärleken, och en del väsentliga oväsentligheter. Just så.

måndag, augusti 20, 2007

Långresa planeras

Funderar på att sticka till Thailand hela skocken*.
Typ februari. Fyra till åtta veckor.

Men det kräver ju förberedelser. Läsa på om Thailand, hitta resmål, biljetter, boende. Ordna allt praktiskt. Och det är hög tid att göra det NU.

Men hur ska jag sjösätta detta projekt? Har ni tips?Om långresor med barn i allmänhet och Thailand i synnerhet... Allt mottages med tacksamhet.

*visst låter det mysigt?! "Hela skocken" -jag, maken och våra tre underverk. Mmmmmys.

5 kommentarer:

En Södertäljebos Liv II sa...

Ett tips är att maila Camilla Läckberg eller kommentera på hennes blogg "Deckarmamma", hon var nere i Thailand med hela sin familj här i vinter/våras.

Låter helmysigt, skulle gärna göra nåt sånt jag med men vi har ingen semester kvar :-(

Saring sa...

det låter helt underbart! Min vän Nina på Unik design
var på långresa i Thailand under början av året då deras dotter var knappt ett år. Hon är superdupergo och tillmötesgående, så maila henne via hemsidan eller sätt ett avtryck i hennes blogg
. Kan inte tänka mig annat än att hon är full av tips som hon gärna delar med sig av!

Det låter helt magiskt!

Tingeling sa...

Fyra till åtta veckor?!?!?! Jag är gröööön av avund!
Har själv varit en del i Thailand, men om resor med barn vet jag ju nada, så det är kanske bäst jag överlåter förfrågningarna till expertisen (förslagen du fick av de andra!)

Mammut sa...

Oj vad roligt det låter. Jag har erfarenhet av långresa med barn (1 år och drygt 3 år), vi var en månad i Kina. Men vi bodde hos kompisar så jag har ändå inga vidare praktiska tips att komma med vad gäller planering, boende osv. Några råd jag kommer på:

Ta allt i ett luuuugnt tempo och räkna med att barnen är tröttare än vanligt. Vår drygt-treåring sov inte på dagarna och hade inte vagn sedan länge när vi åkte, men väl där behövde hon både vagn och middagslur. Kanske pga värmen, eller alla intrycken? Vi hade inte med någon vagn, men väl där fick vi låna en - annars hade vi nog fått köpa, eller sitta inne mycket mer än vi hade velat.

Maten var ett annat dilemma, vår ettåring var väldigt förtjust i barnmatsburkar i Sverige men ratade totalt de kinesiska burkarna. Han åt ris och grönsaker så det var inga problem dock. Stora tjejen var värre faktiskt, det blev många hamburgare för henne! Nu funderar vi på att åka igen, och nu kommer vi nog förbereda med att försöka "träna in" några rätter vi vet finns tillgängliga på många restauranger.

Flygresan var en mardröm men det känns ganska oviktigt så här i efterhand, hur dåligt det än går så kommer man ju fram till slut eller hur. Vi tog en nattflygning dit, alla säger ju att det är så bra med barn, pyttsan säger jag. Hem åkte vi en dagflight och det passade oss bättre - det var lättare att aktivera barnen än att få dem att sova i en flygplansstol. Våra barn är ganska bra på att sova men sämre på att somna, säkert skiljer detta mycket från barn till barn.

Det finns ju en "baby cot" man kan få till spädbarn på planet, och ni behöver väl två, så försök boka sådana i god tid direkt vid biljettbokningen och var dessutom vid incheckningen i EXTREMT god tid, för dessa kan ta slut (även om de "garanterat" sådana i förväg), liksom platserna där de får plats (framme vid väggen). Vår pojke var egentligen för stor, men vi fick en att ställa på golvet i alla fall. Där sov han ett par timmar - och vår treåring i ett par timmar, med benen hängande ut... så den gjorde ju att vi föräldrar fick sova ett par timmar i alla fall.

Förbered er själva och storasyster på hur ofta man måste dricka i varmt klimat, för det är nästan viktigast av allt för att må bra.

Vi körde dessutom lite engelskaträning med treåringen inför resan, eftersom de vi skulle bo hos talade engelska, till viss del. Vi tittade på "Dora" och läste engelska barnböcker. Vi tittade också på bilder från Kina och jag tror att det var skönt för henne att känna igen vissa saker när hon kom dit. För att förbereda henne på resan ritade jag små sagor, vanliga kassa streckteckningar i vanliga kollegieblock, där jag visade små episoder vi skulle vara med om. Första sagan visade hur vi packade, kom till flygplatsen, åkte flygplan osv. En annan dag handlade sagan om hur vi kom fram, det var varmt, vi fick bagaget, träffade våra kompisar. Det var bra som förberedelse - men vår tjej är noga med sånt, hon mår bäst om hon vet vad som väntar.

Vi hade en fantastiskt fin semester och planerar alltså just nu att göra en ny resa i vår, eller kanske redan i höst. Hoppas era planer blir verklighet (och våra, för all del) och att ni får en bra resa!

Kajsa sa...

Uj, hörde på radion att just Thailand typ redan är slut för denna vinter! Resorna har gått som smör i solen efter denna dåliga sommar. Men, de tipsade om att dra till Kao Lack eller vad det heter, där det är fint och fräsch efter upprustningen efter Tsunamin och där de längtar efter nya turister! Plus, nu när charter går upp pga efterfrågan så tipsade de om att det kan bli billigare att åka reguljärt och fixa boende själv. Lycka till!