Funderingar, iakttagelser och tankar. Om livet, barnen, kärleken, och en del väsentliga oväsentligheter. Just så.

tisdag, juni 03, 2008

Trafiklogik?

Vad är det som får folk att tro att de löper mindre risk att bli påkörda om de stirrar stint ner i backen när de går över gatan?
Ni vet precis vad jag menar, eller hur?!

Det står en person på ett övergångsställe, han (jo, oftast) ser sig om, konstaterar att det är lite tight att hinna över -men istället för att stå kvar och vänta, vesslar över med raska steg, höjda axlar och blicken ner i gatstenen.

Where is the logic?
Är man osårbar bara för att man inte tar ögonkontakt?
Blir man osynlig?
Eller blir det helt enkelt "inte mitt fel, för jag såg inte bilen som var 20 cm från övergångsstället"?

Jag begriper inte.

2 kommentarer:

Anna sa...

Haha, bra fråga!

Och du, härligt att ha dig tillbaka on the air again. Har saknat dig!

Kram
Anna

falk sa...

Kära nån då, du verkar att ha missat en hel del. När man går mot ett övergångsställe tittar man rakt fram eller ner i backen, men har ändå stenkoll i ögonvrån på bilar åt höger och vänster. Det är inte svårt alls, om man inte har fel på det perifera seendet (prova själv ska du få se). Då tror bilisten att man inte har sett henne/honom, blir osäker och stannar (följer lagen alltså). Om man istället söker ögonkontakt vet bilisten att han/hon är sedd, och blåser bara rakt förbi (bryter mot lagen). Alla jag känner gör på samma sätt. Och jag kan försäkra dig att alla bilister tror att jag bara går rakt ut utan att se mig för. Klart jag inte gör, jag är väl inte dum heller. Men det är ett effektivt sätt att få bilister att följa lagen.

Läs mer här!