Funderingar, iakttagelser och tankar. Om livet, barnen, kärleken, och en del väsentliga oväsentligheter. Just så.

onsdag, november 07, 2007

Måste utveckla

tankarna kring Jehovas Vittnen-föräldrarna.
Visst kan man argumentera för att var och en måste få vara fri att fatta beslut kring sitt eget liv. Men fatta, har du en gång valt att få barn, då är det väldigt få beslut du kan fatta om ditt eget liv som inte påverkar andra. Andra som DU har valt att sätta till världen* och gentemot vilka du för alltid har ett ansvar.

Och som mamma kan jag inte begripa hur någon kan acceptera en sk skapare som anser att det finns principer som ska gå före mitt ansvar som förälder. Hur kan man hävda att en gud som påstås vara allas far, vill separera föräldrar och barn helt i onödan?

OK om man avstod från blodtransfusioner för tvåtusen år, eller ens tvåhundra, sedan, då de i sig nog skulle varit dödliga, men att inte uppdatera sig och följa med tiden? Det gör de ju i andra sammanhang, så varför inte i detta?

Kan bara undra hur de små ska känna sig när de växer upp utan sin mamma och såsmåningom får veta varför hon dog. Men de blir väl indoktrinerade till att tro att det var rätt och vackert. Suck.
Ännu en anledning till att inte trycka ner religion i halsen på barn. Berätta om vad som finns att välja på, dela med dig av dina värderingar och uppfostra en individ som självständigt väljer sin tro**, vilken form den än tar. Det är min idealvärld.

På tal om värderingar: Bridz tar upp den judiska "lagen" som säger att man kan tumma på alla andra lagar om det leder till att rädda liv. That's more like it***! Rädda liv borde alltid vara prioriterat.

* inbegriper givetvis adoptivföräldrar i detta, då dessa iom adoptionen tagit ansvaret för barnet och på alla sätt är dess föräldrar.
** "tro" i en betydligt vidare mening än "gudstro", mer syftande till livsvärderingar.
** finns annat jag inte gillar m judendomen (är själv judinna, men fullständigt icketroende), men för detta skall den ha credd.

1 kommentar:

Ulrika sa...

Håller helt och hållet med dig på denna punkt. Detta med att inte kunna ta emot blod har jag aldrig förstått deras inställning till. Det behöver ju inte gälla en vuxen som fattar sitt eget beslut. Det kan ju lika gärna gälla ett litet barn som inte får bestämma själv.